Open Call
for Projects
Apply now!Cross Border Living Labs is altijd op zoek naar nieuwe projecten of partners die te zien zijn in ons groeiende netwerk en online archief. Heeft u een project dat betrekking heeft op een van de huidige actieve onderwerpen? Voel je vrij om je aanvraag in te dienen.

ID Virtual Opera, Arnaud Petit & Alain Fleischer

Project Thema
III. Transmedia
Post Datum
15/05/17
Auteur
Arnaud Petit & Alain Fleischer
Contact
Le Fresnoy, Game in

ID is een opera waarin technologie, die de oude traditie van illusie herhaalt, gebruikt wordt om droom en herinnering op te roepen. Daartoe werd een virtuele zangcijfer gecreëerd door een proces van technologische ontwikkeling die gedoceerd is door Le Fresnoy. Met een lichaam (dankzij CIRMMT, NUMEDIART en Inria) en een zangstem (dankzij Ircam) komt deze figuur voorop als een beeld, de dubbele van een echte zangeres (Eléonore Lemaire). Verrast door het creëren van zijn reflectie, die levend lijkt, begint ons figuur op een exploratie (tegelijk mentaal, ondervragend, mnemonisch) dat haar kan leiden tot het herkennen van de aard van deze dubbele, die nauw verbonden is met haar persoonlijke geschiedenis . Alain Fleischer’s verhaal, die zowel taal als geheugen ondervraagt, ondergaat een muzikale ontwikkeling die genres draagt, net zoals de onzekerheid over de identiteit van het technologische karakter. Met uitkijkend op de vertegenwoordiging lijkt een mime (Jean Asselin) de meester van ceremonies van dit vreemde evenement. Zijn gebaren controleren een attent apparaat, animeren het figuur, mogelijk een beeld van de zangeres gedachten. De show is als een droom die een aantal verborgen plaatsen van een menselijk en misschien historisch bewustzijn brengt. Hieronder traceren de muzikanten van het ‘eeuw’ orkest de continuïteit van dit verhaal, dat ook muzikaal is.

 

  • Arnaud Petit
    Geboren in 1959, studeerde compositie aan het CNSM in Parijs en studeerde orkest met J.P. Marty en P. Boulez. Hij heeft commissies ontvangen van vele ensembles, orkesten, instellingen en festivals. Hij heeft geïnteresseerd in verschillende artistieke vormen, waaronder cinematografisch. In de jaren tachtig produceerde hij, met behulp van de cinémathèque française, Patrice Chéreau en Ircam, een muzikaal en gezond werk met “The Passion of Joan of Arc” door C.T. Dreyer. Onder andere experimenten creëerde hij in de vroege jaren 90 een opera-film (“Place de la République”), in het Pompidou-centrum, met behulp van Femis en EIC. Hij kreeg verschillende prijzen (Academie van Frankrijk in Rome, Villa Medici, ITI / Unesco, Lavoisier, McDowell-genoot).

 

  • Alain Fleischer
    Geboren in 1944 in Parijs. Na de literatuur, de taalkunde, de semiotiek en de antropologie van de Sorbonne en de Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, leerde hij aan de Universiteit van Parijs III, de Universiteit van Quebec in Montreal en diverse kunst, fotografie en bioscoopscholen (waaronder IDHEC / FEMIS in Parijs). Winnaar van de Prix de Rome, woonde hij in Villa Medicis van 1985 tot 87. Op missie van het ministerie van Cultuur heeft hij Le Fresnoy – Nationale Studio voor Hedendaagse Kunst ontworpen en geregisseerd.

 

Bezoek website

I.D., Arnaud Petit & Alain Fleischer
Alain Fleischer ©Rudy Waks for "Le Monde"
Arnaud Petit ©Frederic Desmesures

Huidige Thema's

I. Connected Ecology

X

II. ICT for Education

X

III. Transmedia

X

Gerelateerde Projecten